Activiteit: Geen woorden maar daden


Deze oefening laat het niet bij woorden, maar daagt de leerlingen uit tot sociale actie. Ze gaan actief allerlei zaken ondernemen om andere leerlingen te sensibiliseren rond de dwingende norm van het slankheidsideaal.

Verloop: 

Laat de leerlingen protestbrieven schrijven naar fabrikanten die in hun advertenties vrouwen tot object maken, of waarin 'slank zijn' op een onverantwoorde manier wordt gepropageerd.

Laat de leerlingen schrijven naar jongerenbladen, sportbladen enzovoort en stel die bladen voor te laten weten hoe gevaarlijk vermageren en 'over-trainen' kan zijn en hoe belangrijk het is wèl lichaamsvet te hebben.

Laat de leerlingen collages of affiches maken waarop duidelijk wordt gemaakt dat lichaamsbouw en figuur in veel gevallen niet van belang zijn. Laat zien dat een boek schrijven, een instrument bespelen, vriendelijk zijn en een goede vriend zijn echt waarde heeft. Deze dingen hebben te maken met hoe je bent en niet met hoe je er uitziet.

Laat de leerlingen radioprogramma's maken. Die kunnen gaan over: trainen, over opvattingen van dik en dun en zo meer. Misschien is er wel een lokale radiozender geïnteresseerd?

Laat de leerlingen een "Anti-slankheids-actie" starten. Laat ze affiches, vouwbladen, pamfletten maken die een boodschap over vermageren hebben.

Auteur(s): 
Jeugd en Eetstoornissen